Fužine se svrstavaju među najstarija turistička mjesta ovog dijela Europe. Ovo poznato turističko odredište u Gorskom kotaru s vrlo dugom tradicijom uspješno je sačuvalo do današnjih dana dražesnu idiličnu harmoniju čovjeka i prirode. Prvi organizirani posjet Fužinama zabilježen je 1874. godine kada su posebnim vlakovima pristizali izletnici iz Rijeke, Sušaka i okolnih primorskih naselja.

Naselje Fužine, smješteno na 730 metara nadmorske visine, udaljeno je svega tridesetak kilometara od Kvarnerskog zaljeva te ima vrlo dobru prometnu povezanost još od doba izgradnje Karolinske ceste 1737. godine.

Kontinentalna klima s utjecajem Mediterana izuzetno je ugodna u ljetnim mjesecima, a utjecaj bure konstantno pročišćava svježi planinskih zrak po kojem su Fužine nadaleko poznate. Klimatski uvjeti koji ovdje prevladavaju doprinose privlačnošću Fužina tijekom cijele kalendarske godine. Prosječna godišnja temperatura zraka varira između 7 – 8° C. Snježne zime su duge i stabilne, a u ljetnim mjesecima rijetko dosežu 30° C. Toplih noći gotovo da nema.

Fužine obilježava bogatstvo voda. Danas se oko Fužina prostiru tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš. Na ovim jezerima održavaju se jedriličarske regate i ronilačka natjecanja, te su pravi mamac za ribolovce. Jezera obiluju pastrvom, klenom, šaranom, štukom i drugim vrstama slatkovodnih riba, a na površini spokojno vas dočekuju patkice i labudovi.

Ovdje se nalazi i poznata spilja Vrelo koja je otkrivena prilikom izgradnje Bajer jezera 1950. godine. Uređenost, osvijetljenost i konfiguracija potpuno vodoravno položenog terena omogućuje pristup posjetiteljima svih dobnih skupina od predškolskog uzrasta do starijih i teže pokretnih osoba.

Bajer jezero je umjetno akumulacijsko jezero koje je nastalo 1952. godine izgradnjom brane na rijeci Ličanki nedaleko Fužina u Gorskom kotaru. Upravo ovdje nalazi se najpopularnija uređena šetnica oko jezera Bajer, a jezero se može razgledati i turističkim brodom. Jezero Bajer pruža mogućnosti kupanja, ronjenja i jedrenja.

U Fužinama su razvijene sve djelatnosti koje osiguravaju nesmetan život stanovništvu i ugodan boravak gostiju, a turistička ponuda obuhvaća brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici Fužina pronaći ćete devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza. Uokolo Fužina i Liča nalazi se razgranata mreža planinarskih staza koje će vas odvesti na obližnje vrhove Bitoraj, Viševicu, Tuhobić, Jelenčić, Medviđak i Kobiljak odakle vam se pružaju prekrasni vidici na živopisno šumovito područje Gorskog kotara i Kvarnera.

Gastronomska ponuda Fužina uz bogat izbor lokalnih tradicionalnih jela i slastica nadaleko je poznata. Uz pregršt manifestacija tijekom cijele godine Fužine su poznate po originalnom ispraćaju stare godine na otvorenom koji se tradicionalno obilježava 31. prosinca u podne.

 

 

Facebook komentari

komentara