Svi već znamo kako su psi najvjernije i najodanije životinje, isto tako je za pretpostaviti kako ih je od njihovih početaka u davnoj povijesti život naučio toj odanosti, bila to odanost prema vlastitom čoporu ili odanost prema bilo kojoj jedinki iz tog čopora.
Odanost i briga za bližnje koju psi posjeduju omogućila im je opstanak kroz tisućljeća njihove povijesti. Činjenica je kako velika većina pasa ako su odgojeni bilo u svojoj psećoj ili ljudskoj obitelji u stabilnom okruženju pokazuju već u ranom periodu života odanost i ljubav prema svim članovima svoje obitelji. Neki psi ipak iznimno iznenade količinom empatije koju možemo vidjeti. Takav je bio i junak naše kratke priče, pas pasmine Akita inu po imenu Hachiko.

Davne 1923. godine u Tokiju živio je pas Hachiko koji je najvjerojatnije bio ulični pas. Hidesaburo Ueno profesor na tokijskom sveučilištu ga pronalazi na ulici putem prema željezničkoj stanici te se sprijateljuju s njim i daje mu ime Hachiko.

Svakog jutra Hachiko i profesor Hidesaburo Ueno idu zajedno do željezničke postaje odakle profesor Ueno s vlakom putuje na posao i navečer se vraća, a Hachiko ga čeka i tako svaki profesorov radni dan.

Trajalo je to sve do svibnja 1925. godine kada je profesor Ueno dobio moždani udar i umro.

HachikoFotografija Hachiko: javno vlasništvo

Iako se njegov čovjek više nikada nije vratio nazad s posla, vjerni pas Hachiko ipak ga je uporno čekao punih 10 godina. Njegovo čekanje prijatelja koji nikada više neće doći oduševljavalo je i zadivljivalo ljude, priča se proširila širom Japana, a kasnije i svijetom nakon što su lokalne novine objavile priču o Hachiku.

Zbog svoje vjernosti još za života Hachiko je dobio spomenik, čijem otvaranju je i sam prisustvovao. Dana 8. ožujka 1935 , nakon deset godina dolazaka na Shibuya stanicu Hachiko je uginuo.

Od tada Hachiko postaje japanski nacionalni simbol. Njegovi preparirani ostaci čuvaju se u Nacionalnom muzeju znanosti u Japanu. 

Ulaz u željezničku postaju nazvan je njegovim imenom, a o njegovoj odanosti su napisane brojne knjige, snimljene serije i dva filma.

Kako je to barem približno s izmijenjenim ljudskim likovima u svrhu komercijalizacije izgledalo možete pogledati u filmu Hachiko.

https://www.youtube.com/watch?v=56E74hjSIFQ

Ovdje možete potražiti priču o  Baltu 

Facebook komentari

komentara