Jezero Crater nalazi se visoko u gorju Cascade Range počivajući na 1882 metara nadmorske visine u američkoj saveznoj državi Oregon. Zime su tamo duge i oštre, a na godinu padne i 15 metara snijega. Tada jezero miruje pod gustim oblacima magle. Kad se snijeg otopi u srpnju priroda se budi iz svog zimskog sna zajedno sa mrkim medvjedima koji ovdje obitavaju. Divlje cvijeće procvijeta, a losovi i jeleni dolaze na ispašu.

Jezero Crater

Jezero Crater sa svojom dubinom koja doseže gotovo 600 metara predstavlja najdublje jezero u Sjedinjenim Američkim Državama. U jezero Crater ne ulijeva se ni ne istječe iz njega niti jedna rijeka, a ni potok. Količina izgubljene vode uredno se nadoknađuje snježnim i kišnim oborinama. Na ovom slikovitom  jezeru nalaze se dva potpuno raznolika otoka: Wizard Island ( Čarobnjakov otok) i Phantom Ship (Fantomski brod).

Dok Čarobnjakov otok podsjeća na savršeni vulkanski stožac, Fantomski brod polovi južnom stranom otoka s jarbolom i jedrom oblikovanim od stijena i zimzelenih stabala.

Jezero Crater

Jezero Crater proglašeno je petim nacionalnim parkom u SAD-u 1902. godine zahvaljujući Wiliamu Gladstone Steelu koji se desetljećima neumorno borio da ga zaštiti od promjena pod utjecajem ljudskih aktivnosti. Jezero promjera 8 kilometara nastalo je urušavanjem vrha Mount Mazama tijekom snažnih vulkanskih erupcija, te ga i danas okružuju strmi i raznobojni klifovi.

Jezero Crater

Ovo je područje bilo neprekidno nastanjeno tijekom 12 000 godina, što potvrđuju nalazi alata i obuće stariji od erupcije Mount Mazama pronađeni ispod slojeva pepela. Indijanski narodi koji su živjeli u ovom području odnosili su se prama njemu sa strahopoštovanjem. Vulkansko brdo Mount Mazama i grmljavinsko nevrijeme u prošlosti su smatrani iskaljivanjem božjeg gnjeva. Stoga nimalo ne čudi što su indijanske legende počivale na predanjima stvarnih i zastrašujuće snažnih vulkanskih erupcija koje su u davnoj prošlosti pepelom prekrile područje od Nevade do Saskatchewana površinom preko 1200 kilometara.

Pretpostavlja se da je prije snažnih erupcija Mount Mazama prepuno stožaca dosezalo visinu od 3600 metara dok mu današnja visina ne doseže 2 500 metara (točnije 2487 m) nadmorske visine.

Jezero Crater

U Nacionalnom parku Lake Crater dostupne su rekreativne aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, skijaškog trčanja, ribolova, a tijekom ljetnih mjeseci otvoreni su kampovi i domovi za posjetitelje.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara