Kanjon Vintgar u Sloveniji sasvim su slučajno otkrili Jakob Žumer i Benedikt Lergetporer 1891. godine. Ime Vintgar razvilo se od njemačkog Weingarten. Kasnije su i mnogi drugi kanjoni u Sloveniji dobili ime Vintgar po uzoru na ovaj (Ribniški vintgar, Bistriški vingar).

Vintgar

Prije zadnjeg ledenog doba tok rijeke Radovne nalazio se negdje istočnije, no kada su joj ledenjaci prepriječili put voda je probila novi kanjon između brda Homa i Boršta. Danas je Vintgar popularno turističko odredište nadomak Bleda.

Vintgar

Dvije godine nakon otkrića ovog živopisnog kanjona, zahvaljujući Jakobu i Benediktu, svečano je otvorena novouređena šetnica sa prilaznim putevima, drvenim mostovima i stazicama kako bi posjetitelji mogli uživati u ovoj ljepoti. Duljina kanjona iznosi 1600 metara. Na stijeni unutar kanjona postavljena je spomen-ploča zahvalnosti Jakobu Žumeru, gradonačelniku Gorja koji je uložio dvije godine rada na uređenju šetnice Vintgarom.

Vintgar

Tok rijeke Radovne kroz kanjon prepun je živopisnih slapova, brzaca i jezeraca, a završava 16 metara visokim slapom Šum. U bistroj zelenoj vodi možete promatrati pastrmke koje se bore protiv jake riječne struje i uživati u osebujnoj vegetaciji kojoj pogoduje mikroklima kanjona Vintgar.

Vintgar

Osim prirodne ljepote, u Vintgaru su dvije znamenitosti koje je stvorila ljudska ruka i obje se nalaze u blizini najvećeg slapa Šum. Trideset i tri metara iznad kanjona prolazi kameni most bohinjske željeznice, koji je izgrađen 1906. godine, a ispod slapa Šum izgrađena je mala termoelektrana.

Vintgar

Kanjon Vintgar za posjetitelje je otvoren od travnja do studenog, a udaljen je 4 kilometara od Bleda. Nadomak mjesta Podhom nalazi se prostrano parkiralište. 

Facebook komentari

komentara