Isabelle Huppert francuska glumica širu popularnost stekla je prošlogodišnjem nominacijom za Oskara za film Elle. Ljubitelji sedme umjetnosti i filmova su odavno upoznati s njenim glumačkim kvalitetama i činjenicom kako je njeno učešće u filmu svojevrsni etalon kvaliteta. Takav je slučaj i s filmom L’avenir / Things to Come, autorice Mia Hansen-Løve, koja je glavnu ulogu napisala baš za Isabelle Huppert.

Njena junakinja Natali, pedesetogodišnja profesorica filozofije iz Pariza, suočava se s nizom problema. Na fakultetu se odvija protest protiv vlade, njen suprug (koji je također profesor filozofije) ju vara, izdavač njene knjige razmišlja o raskidanju ugovora, dok joj majka (Edith Scob) ima svakodnevne napade panike koji se završavaju pozivanjem vatrogasaca. Njen omiljeni bivši student, sanjar Fabien (Roman Kolinka) koji joj je podrška, odlazi na selo i njoj ostaje samo majčina mačka Pandora, na koju je alergična.

U svom petom filmu Mia Hansen-Løve nam je donijela izuzetno realističnu priču koja se prije svega bavi životnom krizom sredovječne žene, koja se pored raznih razočarenja, obaveza, nepravde i nerazumijevanja, napokon osjeća slobodno, kao nikada prije u svom životu.

Iza maske snažne i pomalo hladne i suzdržane osobe krije se jedna veoma emotivna žena, koja se u filmu rasplače nekoliko puta i s dozom rezerviranosti uzimamo kako njen osjećaj slobode pozitivno utječe na nju. Priču o ovoj ženi autorica suptilno kombinira s naturalizmom, pruža joj vizualnu eleganciju iako je tema filma ozbiljna, dašak lakoće i komedije.

Kroz priču o Natalinim problemima suptilno se provlače neka bitna pitanja. Čime žena od preko 50 godina može ispuniti svoj život, čiji suprug odlazi i čija su djeca već otišla, čije su uspomene poremećene prevarom u braku. Natali kaže da je sretna jer se svakodnevno intelektualno nadopunjuje ali da li je samo čitanje opipljiva sreća? Ima li mjesta za filozofiju u modernom svijetu…

U nastavku možete pogledati službeni trailer filma L’avenir / Things to Come.

Facebook komentari

komentara