Machu Picchu, izgubljeni grad Inka nalazi se u najvišem dijelu istočnih Anda u Peruu iznad rijeke Urubamba. U visokoj andskoj prašumi, na visini od 2350 metara nadmorske visine počivao je anonimno sve do 1911. godine, kada ga je otkrio arheolog Hiram Bingham. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1300 godine. Prevedeno sa kečuanskog jezika Machu Pikchu znači Stari vrhovi. 

Machu Picchu

Machu Picchu, smješten na brdu u bujnoj prašumskoj vegetaciji koju natapa rijeka Urubamba, svjedoči o nekad veličanstvenom carstvu Inka, gdje su u tradicionalnom Inka stilu izgrađeni kanali za navodnjavanje, popločene ulice, hramovi, tvrđave i monumentalne zgrade od kamena na površini od 32500 hektara. 

Grad ima dvjestotinjak građevina smještenih na terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Zidine Machu Picchua izgrađene su od ogromnih savršeno pravilno obrađenih kamenih blokova. U njemu nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde pa se pretpostavlja da je predstavljao carski posjed jednog od najmoćnijih vladara Inka Pachacuteca (1438.–1472.).  ili tajni ceremonijalni grad.

Machu Picchu

Zanimljivo je da ustvari postoje tri brda koji čine Machu Picchu: Huayna (Wayna) Pichu, Machu Picchu i brdo na kojem se nalaze ostaci ovog izgubljenog grada Inka. To brdo se danas naziva Machu Picchu, što je općeprihvaćeno u cijelom svijetu iako preko originalnog brda Machu Picchu vodi poznati Put Inka koji  do grada Cusca traje nekoliko dana pješačenja. 

Machu Picchu

Machu Picchu je 1983. godine upisan Popis UNESCO svjetske baštine u Americi, a 2007. godine kao jedno od Sedam novih svjetskih čuda. Danas je Machu Picchu atraktivna turistička destinacija, a Peru je svakako atraktivno odredište za sve ljubitelje prirodnih ljepota i starih, neistraženih kultura. 

Na interaktivnoj karti možete pogledati točnu lokaciju Machu Picchu.

Facebook komentari

komentara