Jedne od najstarijih kazališnih predstava koje su bile organizirane bile su baš prikazivane marionetama. Marionete su lutke napravljene od drveta, krpe ili porculana s pokretnim dijelovima kojima se upravlja koncem ili žicom.

Marioneta treba osobu koja njome rukuje i koja joj daje život. Pravi umjetnik može jednostavnim komadom tkanine “oživjeti” karakter marionete, tj. udahnuti mu dušu. Zvukovi i glazba su bitni jer oni stvaraju atmosferu, ali joj glas lutkara posuđuje dušu i čini je prepoznatljivom. Marioneta i lutka mogu biti prenaglašene u svojoj estetici i gotovo silovitih pokreta, no one nas potiču na razmišljanje. Njihova predstava postaje zrcalo koje gledatelja suočava s onim najboljim i najgorim u njemu.

Prvi za nju su znali antički narodi Egipćani, Grci i Indijci. Ime je dobila u Francuskoj u vrijeme srednjeg vijeka kad je riječ Mariette bila sinonim za lutku Djevice Marije. Ta lutka se koristila kao igračka, ali i u predstavama – crkvenim prikazanjima biblijskih sadržaja.

U Hrvatskoj se lutkarstvo profesionalno razvilo tek između dvaju svjetskih ratova, i to najprije u Zagrebu (Teatar marioneta, osnovan 1920), a zatim i u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zadru, gdje su 1940-ih i 1950-ih osnivana lutkarska kazališta koja i danas djeluju, njegujući ipak pretežino repertoar namijenjen djeci, uz iznimke ambicioznijih pothvata na temelju svjetske i hrvatske baštine.

Prva predstava Teatra marioneta, Petrica Kerempuh i spametni osel, prikazivana je 1920. godine. Autor predloška je hrvatski književnik Dragutin Domjanić koji se sakrio iza pseudonima Vujec Grga. Petrica je jedini Domjanićev dramski tekst. Predstava Petrica Kerempuh i spametni osel dobila je velik publicitet i izazvala niz oduševljenih novinskih natpisa koji su hvalili duhovit tekst sa satiričnim aluzijama na suvremeno društvo, scenografiju visoke umjetničke vrijednosti, uspjele siluete i razigrane marionete. Obično se spominje i to da su u igrokazu, najavljenom kao “umjetnička igra za djecu”, uživala djeca, a još više odrasli.

Pojam marionetske lutke, točnije marionete danas opisuje ljude koji ne djeluju vlastitom voljom, nego njima upravljaju drugi ljudi.

Facebook komentari

komentara