Mornaričko groblje u Puli (K.u.k Marinefriedhof)  smješteno je u blizini pulske gradske plaže i omiljenog šetališta Valkane na Stoji te predstavlja jedno od najvećih vojnih groblja u Europi. Ovo austrougarsko spomen-groblje predstavlja dojmljivo uređen park te je uvršteno na Popis spomenika pod zaštitom Haaške konvencije.

Mornaričko groblje u Puli prostire se na preko 22 tisuće kvadratnih metara, a na njemu je pokopano više od 150 000 ljudi prema dostupnim podacima. Na njemu je pokopano dvanaest austrougarskih i jedan turski admiral, oko tristo talijanskih i njemačkih vojnika, uz žrtve brodske nesreće (13.kolovoza, 1914.g.) u to doba suvremenog putničkog parobroda Baron Gausch, uz stradale članove posade drednought bojnog broda Szent István (10.lipnja, 1918.g.) i admiralskog bonjog broda Viribus Unitis (01.studenog, 1918.g.).

Mornaričko groblje otvoreno je 1862. godine, a obnovljeno i uređeno 1990.godine te svjedoči o burnoj povijesti istarskog poluotoka zahvaljujući ulaganjima i brizi austrijskog Crnog križa i Njemačkog narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima.

Iva Đorđević, autorica knjige Neistražena, u svom književnom dijelu pripovijeda nam jednu zanimljivu urbanu legendu o tajanstvenoj Matildi Barry koja se isprepliće sa vjerovanjem u Crnu Ženu. Crna Žena  u urbanim gradskim pričama skriva svoje utočište na području između Stoje i “Bulevara mraka”. Sve priče vezane za Matildu Barry obavijene su velom tajne i koriste se za zastrašivanje radoznale i svojeglave male djece, no nisu ugodne ni uhu odraslih osoba.

O Matildi Barry se pouzdano ne zna gotovo ništa osim da je pokopana na Mornaričkom groblju. Na njenoj nadgrobnoj ploči ispisane su riječi „It will be done“. Iako se ne zna da itko posjećuje njezin grob niti je itko viđen u njegovoj blizinu, navodno se na njemu uvijek nalazi svježe ubrano cvijeće. Pripovijeda se kako se tajanstvenu Matildu Barry i dan danas može susresti tijekom njenih noćnih šetnji na ulicama Stoje, u blizini Mornaričkog groblja u Puli.  

 

Facebook komentari

komentara