Muflon je vrsta divlje ovce. Smatra se da je muflon jedna od dvije vrste koje su preci moderne domaće ovce. Muflon ima crveno-smeđu dlaku s tamnim prugama na leđima, dok mu je na trbuhu krzno nešto svjetlije. Mužjaci imaju velike rogove, zanimljivo je da ženke mogu ali i ne moraju imati rogove.
mufloniNjihova domovina je jugoistočna Azija, točnije vrste poznate pod nazivom Ovis orientalis. Donesen je na otoke u Sredozemlju još u neolitskom periodu, na Korziku, Sardiniju, Rodos i Cipar, vjerojatno kao napola udomaćena životinja, odnosno javlja se kao Ovis musimo ili Ovis ammon (Europski muflon). Sada je veoma rijedak na spomenutim otocima, te je po IUCN-u klasificiran kao ugrožena vrsta.

Sredinom 20. stoljeća, muflon je uspješno naseljen u zemlje centralne Europe: Njemačku, Austriju, Holandiju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju, pa čak i u neke sjeverne zemlje poput Finske.
mufloniOd osamdesetih godina prošlog stoljeća muflon se uzgaja kao divljač po rančevima Sjeverne Amerike, najviše kao lovna divljač. Uspješno je kloniran 2001. godine, a klonirani primjerak je živio 7 mjeseci, čineći ga prvim kloniranim sisavcem koji je ugrožen, a s tim eksperimentom dokazano je kako je moguće primijeniti surogat majke (u ovom slučaju ovce) u slučajevima kloniranja divljih životinja.

I da dodamo za kraj, mufloni su se raširili i po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Facebook komentari

komentara