Ovih dana je usvojen amandman na Pravilnik o ekspedicijama za planinarenje na Mount Everestu, čime se prenose ovlasti na Ministarstvo turizma te se osigurava pravo na rad nepalskih visinskih vodiča i penjača. Nova politika počinje se provoditi u 2018 godini.

Prema statističkim podacima, od povijesnog uspona Tenzinga Norgaya i Edmunda Hillarya u svibnju 1953. godine na Mount Everest popelo se 4879 planinara. Međutim, više od 300 ljudi izgubilo je živote na strmim padinama planine. Posljednjih godina sve su učestaliji pokušaji solo uspona na Everest pa je u porastu i broj nesreća. Tijekom ovogodišnje proljetne sezone živote su izgubili u samostalnim usponima slovački penjač Vladimir Štrba i švicarski alpinist Ueli Steck.

Jedna od glavnih promjena je zabrana solo penjanja na Mount Everest. Ubuduće će strani penjači morati biti u pratnji nepalskih vodiča, što ujedno osigurava veći broj radnih mjesta za Nepalce.

Novi propisi također donose i zabranu penjanja za slijepe osobe. Podsjetimo se da je Erik Weihenmayer postao prva slijepa osoba koja se popela na vrh Mount Everesta 25. svibnja 2001. godine.

Mark Joseph Inglis sa Novog Zelanda prva je osoba sa amputirane obje noge koja se popela na najviši vrh svijeta, bilo je to  15. svibnja 2006. godine. Nepalac Sudarshan Gautam popeo se sa amputacijom obje ruke na Everest 20. svibnja 2013. godine.

Mount EverestNo, novi propisi od sada zabranjuju penjanje osobama sa dvostrukim amputacijama. Osim toga, usvojene su stroge odredbe o medicinskoj procjeni za utvrđivanje fizičke pripremljenosti penjača za penjanje na Mount Everest.

Za sada je ostalo nejasno hoće li vlada Nepala dopustiti stranim licenciranim vodičima samostalno vođenje uspona na Everest ili će to obavljati isključivo nepalski vodiči, penjači i visinski radnici kojima će vlada izdavati certifikate u tu svrhu. 

Nova uredba nije pomicala donju dobnu granicu pa je penjanje na Mount Everest i dalje zabranjeno osobama mlađim od 16 godina, dok gornja dobna granica nije limitirana. Ona će ovisiti o medicinskoj procjeni.

 

Facebook komentari

komentara