Ognjena zemlja ili kako je nazivaju na španjolskom jeziku Tierra del Fuego je otočje na krajnjem jugu Južne Amerike, odvojen od kopna tjesnacem Mageljanov prolaz. Površina otočja je 73.753 km². Zanimljivo je da najveći otok međusobno dijele dvije zemlje, Čile i Argentina. Glavni grad čileanskog dijela otoka je Porvenir, a argentinskog dijela gradić Ushuaia. Na otoku se nalazi i nekoliko manjih naselja.

Ognjena Zemlja se sastoji od jednog velikog otoka Tierra del Fuego i pet nešto manjih, te mnogobrojnih manjih otočića i stijena odvojenih mnogim kanalima. Obalne ravnice su turobne i puste, izložene jakim naletima vjetrova s mnogo padalina, kojima su donedavno tumarali Indijanci Ona i Haush. Unutrašnjost otoka je brdovita i često veoma hladna. Teritorijalno, otok je podijeljen između Čilea i Argentine. Ekonomija se temelji na eksploataciji nafte i turizmu. Uzgoj ovaca, nekada veoma važan, sve više gubi na značaju.

Tierru del Fuego je 1520 godine otkrio Magellan, ali je do ranog 19. stoljeća ostala slabo poznata. Uvođenje ovaca i otkriće zlata 1880-ih dovelo je na otok mnoge imigrante iz Europe, Čilea i Argentine, što je dovelo do zatiranja domorodačke populacije, naroda Husah i Onasa.

Posljednji Haush umro je negdje ranih godina 20. stoljeća, a posljednji punokrvni Ona-muškarac 1995. Posljednja pripadnica Onasa Virginia Choinquitel, udana za talijanskog imigranta, umrla je u lipnju 1999. od srčanog udara, u 56. godini života, u gradiću Rio Grande na otoku Tierra del Fuego, čime je povijest Onasa prastanovnika Ognjene zemlje, stara 9.000 godina na ovom otoku završila.

Otoci koji čine ovo otočje su Isla Grande 48.100 km², Hoste 4.117 km², Santa Inés 3.688 km², Navarino 2.473 km², Dawson 1.290 km², Aracena 1.164 km², Clarence 1.111 km², Isla de los Estados 534 km² i još tisuće manjih otoka.

Izdvojena fotografija: wikimedia 
Izvor: wikipedija

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara