Osjetilno-didaktična šetnica Gradina na Gornjem Kamenjaku dugačka je 800 metara, a staza započinje kod crkvice Gospe Lurdske, nedaleko Premanturskog groblja. Ova zanimljiva poučna pješačka staza uređena je i opremljena rubnjakom te edukativnim tabelama na brajici i latiničnom pismu te je prilagođena za kretanje slabovidnim i slijepim osobama.

Uz edukativne tabele posađene su mediteranske biljke koje rastu na ovom području: brnistra, mirta, smilje, kadulja, ružmarin, hrast crnika, alepski bor, šmrika i bušin. Na Gornjem Kamenjaku zabilježeno je čak 487 različitih biljnih vrsta što svjedoči o iznimno bogatoj biljnoj raznolikosti. 

Gornji Kamenjak zaštićeni je značajni krajobraz, kategoriziran kao takav 1996. godine, te sadrži puno zanimljivosti za pokazati, istražiti i doživjeti. Jedna od zanimljivosti je ova edukativna osjetilno-didaktična šetnica Gradina. Javna ustanova Kamenjak u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije realizirala je ovaj projekt u kategoriji inovativnog turizma uz financijsku potporu Ministarstva turizma. 

Šetnja obalama Gornjeg Kamenjaka

Facebook komentari

komentara