Pico de Teide na Tenerifima zapravo je produžetak goleme planine Kanarskih otoka čija kruna doseže 3718 metara nadmorske visine čime predstavlja najviši vrh Španjolske i čini Tenerife tako neodoljivo privlačnim. Njegovi vulkanski obronci prekriveni borovim stablima spuštaju se do dolina na sjevernoj strani otoka i plaža na južnoj strani. Stožasti vrh nalazi se u sredini starog kratera, nastao kao rezultat niza snažnih vulkanskih erupcija te predstavlja jedan od najveličanstvenijih pothvata prirode – amfiteatar od pijeska i kamena plovučca.

Planina je puna kanala i gudura koje je izdubila užarena lava, a staro kamenje izbačeno iz dubine planine presijava se pod sunčevim zrakama crvenim, grimiznim, sivim, narančastim i oker bojama. Posljednja erupcija zabilježena je 1909. godine, kada je rijeka lave duga 5 kilometara tekla niz sjeverozapadne padine.

Pico de Teide

Guanči, prvobitni stanovnici otoka Tenerife, ljudi svijetle kose, nazivali su ga Vrh pakla, što su njihovi španjolski osvajači preveli u Pico de Teide. Guanči su zazirali od vrha i njegovih nepredvidivih erupcija smatrajući da na njemu živi bog pakla Guayota. No, posjetitelji su ga usporedili s dobroćudnim ocem koji vječno čuva svojih sedam kćeri – kanarske otoke Tenerife, La Palmu, Hierro, Gomeru, Gran Canariju, Fuerteventuru i Lanzarote.

Pico de Teide

Pico de Teide ima i važnu ulogu u ekologiji Tenerifa pa život buja na otoku i u moru. Dok na obroncima  i u dolini uspijevaju najrazličitije vrste raznolikog bilja ovdašnje more predstavlja omiljeno odmaralište i hranilište kitova i dupina.

Do Pico de Teide može se doći cestom sa svih strana otoka i dok žičara prevozi turiste do La Ramblete, planinari hodočaste po mreži pješačkih staza i puteva. Na vrhu se može vidjeti bijeli krater iz kojeg još uvijek izlazi para, a sa vrha se pruža predivan pogled na okolne kanarske otoke.

Izlazak sunca na Pico de Teide smatra se posebnim doživljajem. Engleska putopiskinja Olivia Stone nazvala ga je „jednim od najveličanstvenijih pothvata prirode“. Danas ovo područje predstavlja atraktivno turističko odredište i poželjnu destinaciju koja pripada Nacionalnom parku Las Cañadas del Teide.

Pico de Teide

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara