Pustinjska ruža predstavlja kristaliziran rascvjetali oblik od pijeska, soli, kvarca, gipsa i barita, nalik ruži, taložen milenijima u jamama i pećinama duboko ispod nivoa mora i velikog slanog jezera, danas potpuno isušenog.

Pustinjska ruža naziva se još i ruža pijeska, ruža stijena, ruža selenita ili ruža od gipsa.

Pustinjska ruža

Pustinjske ruže mogu nastati u velikom broju pustinja, a mogu se formirati i kad voda ispari u sušnim pjeskovitim uvjetima, uglavnom nakon kratkih i rijetkih kiša. Tijekom svog rasta, zrna pijeska ostanu zarobljena u gipsu dajući ružama boju pijeska pustinje u kojoj je ruža narasla. Kristali tvore kružni niz ravnih ploča dajući stijeni oblik sličan cvatu ruže. Mogu se pojaviti kao pojedinačni cvjetovi nalik na ružu ili kao grozdovi cvjetova.

Pustinjska ruža

Najčešće se viđaju na rubovima Sahare. Ponekad rastu pojedinačno, a ponekad u prekrasnim bijelim buketima koji se često viđaju u pustinjama Meksika.

Prosječne dimenzije Pustinjske ruže se najčešće kreću od 1,5 – 10 cm. Najveća izmjerena Pustinjska ruža imala je promjer 43 cm, a bila je teška 57 kg.

Pustinjska ruža

Pustinjske ruže mogu se pronaći u Tunisu, Libiji, Maroku, Alžiru, Jordanu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Španjolskoj, Kanarskim otocima, Kataloniji, Mongoliji (Gobi), Njemačkoj (Rockenberg), Sjedinjenim Državama Meksiku, Australiji , Južnoj Africi i Namibiji.

Pustinjska ruža

 

Facebook komentari

komentara