Robert Wolf, po struci psiholog i pedagog, odrastao je sa starosjediocima u Indoneziji. Svojevremeno je živio, radio i putovao, te stekao prijatelje širom svijeta, u Surinamu, Indoneziji, Maleziji, na Filipinima i otocima Pacifika. Svoja iskustva i spoznaje prepričao je u knjizi Izvorna mudrost.

Ovo jeste knjiga bez marketinga, koja sama traži put do svojih čitatelja, kako kaže sam pisac Robert Wolf u uvodu knjige Izvorna mudrost. Zahvaljujući izdavaču Dvostruka duga iz Čakovca ova izuzetno vrijedna knjiga dostupna je na našem tržištu, te u našim čitaonicama i knjižnicama. Ona jasno i slikovito pokazuje koliko smo se otuđili i poziva nas da ponovno potražimo ljudskost u ovom našem rascjepkanom svijetu.

Priče u ovoj knjizi su podsjetnik i govore o stvarnim ljudima koji su donedavno živjeli vrlo jednostavnim, duboko ispunjenim životima koje urbana kultura svojim utjecajem nije uspjela kontaminirati. Ovo je priča o ljudima koji se nisu međusobno natjecali, već su surađivali. Njihova sjećanja su jasna i nezatrpana svim ispraznim činjenicama koje mi u našem svijetu nazivamo informacijama. U svojoj izvornoj mudrosti, oni ne pristaju raditi za novac, već nastoje raditi ono što vole, u čemu uživaju i što ih uistinu čini sretnima. 

Izvorna mudrost je istinita priča o Sng’oima, narodu koji nestaje, narodu koji u svojoj izvornoj mudrosti nije prihvatio nametnute promjene civilizacijskog svijeta. Robert Wolf je naučio njihov jezik, jeo njihovu hranu, spavao u njihovim nastambama, zavolio ih i učio od njih diveći se tim ljudima. Sng’oi u prijevodu znači “ljudi”. Mještani koji stanuju nedaleko od njih zovu ih Orang Asli ili Prastari narod. 

Domoroci će izumrijeti poput tigrova. Možda će nekoliko tigrova biti održavano u zoološkim vrtovima. No, samo ljudi iz civilizacijskog svijeta mogu vjerovati u opstanak tigra izvan njegovog prirodnog staništa… jer tigar i džungla su jedno i ne mogu postojati jedno bez drugoga.

Čitajući knjigu “Izvorna mudrost” neizbježno spoznajemo gdje smo kao društvo zastranili istovremeno otkrivajući koliko smo se međusobno otuđili, te se udaljili od svoje iskonske prirode. Robert Wolf napisao je ovu knjigu sa puno ljubavi i razumijevanja prema jednom mudrom narodu koji u tišini nestaje sa naše planete.

“Ova knjiga će vas ispuniti nadom u budućnost ljudske vrste koja će biti usklađenija s pravim značenjem ljudskosti. Čitajte, sanjajte o njoj i podijelite je s prijateljima. Ovo je poruka koju svijet mora čuti.”napisao je u predgovoru ove knjige pisac Thom Hartmann.

Facebook komentari

komentara