Slovenski Snežnik

Slovenski Snežnik s visinom od 1796 metara nadmorske visine najviši je nealpski vrh u Sloveniji, u radijusu od 90 kilometara dominira svojom visinom. Slovenski Snežnik se nalazi svega 30 kilometara zračne linije od Rijeke, pa se shodno tome naziva i najvišim vrhom riječkog zaleđa. 

Put ka Snežniku iz smjera Rijeke vodi do Ilirske Bistrice. U centru Ilirske Bistrice skreće se desno prateći putokaz za Sviščaki prema cesti za Lošku dolinu. Cesta je odlična, od 19 kilometara dužine ceste do Sviščaki, 12 kilometara je asfaltirane ceste, a ostatak je jedna od najboljih makadamskih cesti tako da se do Sviščaki stiže jako brzo, a to je najčešća polazna točka za uspon na Veliki Snežnik.

Na samom vrhu Snežnika postavljena je ruža  vjetrova koja na sve četiri strane svijeta pokazuje pravce planina sa naznačenim visinama. Ispod samog vrha smjestila se Koča Draga Karolina gdje se može po želji objedovati.

Od vrha Velikog Snežnika može se produžiti drugom trasom prema Grdom Dolu preko Malog Snežnika, udaljenog oko pola sata ugodne šetnje kroz klekovinu sa nešto strmijim silaskom do Planinarskog doma Sviščaki.

Uspon spada u lake i nezahtjevne planinarske putove, dug je 6 kilometara, cca 2 sata hoda i pruža prekrasnu šetnju kroz prirodu koja na kraju bude nagrađena prekrasnim pogledima prema slovenskim Alpama (za lijepog vremena se lijepo vidi Triglav), Gorskom kotaru, Kvarneru i Istri. Snežnik je zaštićeni botanički rezervat.

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.