Stari grad Veliki Kalnik je kompleks utvrda nastalih od 12. stoljeća na dalje na gori Kalniku u blizini sela Kalnika. Utvrda se nalazi na uzvisini Sveta Katalina na Kalniku.

Mnogo toga od nekadašnje utvrde sačuvano je do danas. Utvrdom je, kad je bila dovršena, dominirala krupna četvrtasta kula, koja je, sudeći po debljini zidova, mogla biti viša od očuvanog dijela. Tome u prilog govore i snažni upornjaci koji na ovoj konfiguraciji sigurno nisu samo ukras.

Prozori su u niskim dijelovima kule uski, nešto između prozora i strelnica, malih polukružnih nadvoja, dok u višim katovima, vjerojatno namijenjenim stanovanju, postoje otvori velikih prozora.
Stari grad KalnikFoto: wikimedia 

Prostor je naseljen od prapovijesnih i rimskih vremena. Utvrda se prvi put spominje 1243., kada kralj Bela IV. naglašava njegovu važnost u borbi protiv Tatara. Prema legendi, kralj se sklonio na Kalniku s pratnjom bježeći pred Tatarima. Lokalno stanovništvo hranilo ih je šljivama pa su dobili naziv šljivari, Tatari su vidjevši kako branitelji utvrde imaju dovoljno hrane odustali od opsade , a kralj im je zahvalio i dodijelio plemićke naslove.

Stara legenda o kalničkim šljivarima potaknula je Šenou da napiše djelo “Šljivari”, a Milutina Mayera da napiše svoj povijesni roman “Tatari u Hrvatskoj”.

Izdvojena fotografija: SpeedyGonsales

Facebook komentari

komentara