STOMP je nastao kao rezultat desetogodišnje suradnje između njegovih stvaratelja Lukea Cresswella i Stevea McNicholasa, koji su se prvi put susreli 1981. godine kao članovi uličnog benda Pookiesnackenburger i kazališne skupine Cliff Hanger.

Od svojih skromnih početaka STOMP je izrastao u svjetski fenomen internacionalnog karaktera koji već 25 godina osvaja publiku širom svijeta. One koji imaju iskustva sa Boalovim Forum kazalištem zasigurno će njihovi nastupi asocirati na kreativne radionice forum kazališta.

Što čini STOMP tako originalno prepoznatljivim? Mašta, kreativnost, originalnost, harmoničnost, komičnost, ritmičnost ili sve to zajedno uklopljeno u jedinstveni zajednički performans u kojem dolazi do izražaja svaka lako pamtljiva individualnost performera. Suočeni s njima i njihovim izvedbama jednostavno ne znate da li biste ih gledali ili slušali jer ih je gotovo nemoguće istovremeno pratiti sa svim čulima. Oni ispunjavaju prostor oko sebe zvukom i pokretom, dok istovremeno svaki član ove skupine plijeni simpatije svojom jednostavnom originanošću i humorom.

Originalnost njihovih izvedbi počiva na banalnosti rekvizita i smeća koje koriste u stvaranju umjetnosti zvuka i ritmova: novinski papir, metle, lonci, poklopci, kante, sudoperi, cijevi, kutije šibica i upaljači… Sa malo mašte, glazbu možeš stvarati od bilo čega, što dokazuje neiscrpnost kreativnih ideja u njihovom dugom stažu na kazališnoj sceni.

Dobitnici mnoštva nagrada, zarazili su svijet sa svojim senzacinalnim performansima pa održavaju turneje diljem svijeta. Tako se najveća družina od 40 izvođača iz 12 zemalja okupila kako bi oduševila svijet odazvavši se pozivu da nastupe na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara 2012. godine. STOMP  trenutno  puni kazališne dvorane na višemjesečnoj turneji po Njemačkim gradovima koje možete pratiti na Facebook stranici Stomp – die Show.

Ukoliko vam se ukaže prilika da doživite njihov nastup, nemojte ga propustiti, a u međuvremenu ćete na YouTube pronaći pregršt materijala sa njihovih nastupa.

Facebook komentari

komentara