Skup vitkih stijena izvire iz površine oceana poput prstiju koji se pružaju prema nebu, nautičkim miljama daleko od bilo kakve civilizacije. Iz daljine kao da se neka šarena mrlja naselila na vrhu najvećeg prsta. Pogledate li bliže vidjet ćete da je to mali svjetionik s crvenim krovom zasigurno jedan od najusamljenijih na svijetu. Svjetionik Þrídrangaviti.

Svjetionik Þrídrangaviti  smješten je na vrhu stjenovitih litica, na visini od 40 metara. Nalazi se na obali Westmanovih otoka, koji su oko 4,5 nautičke milja od kopna Islanda.

Svjetionik Þrídrangaviti  izgrađen je u svitanje Drugog svjetskog rata. Izgradnja ovog usamljenog svjetionika nije bila lagan zadatak 1938 godine. Graditelji su skalirali stijenu kako bi stigli do vrha stijene, postavljajući podloge rukom. Suočavali su se s glatkim stijenama, kišom i hladnim vjetrovima, znajući da ih svaki neoprez može poslati u ledeni koji ih je okruživao sa svih strana.

Sada, zahvaljujući napretku u zrakoplovstvu, radnici za održavanje mogu s helikopterom doći do udaljenog svjetionika. Pa ipak, posjet svjetioniku Þrídrangaviti je opasan jer samo jedan pogrešan korak, i završiti ćete u hladnim valovima okruženi kitovima koji učestalo borave u tim vodama.

Svjetionik Þrídrangaviti ima nekoliko varijacija imena, kao što su Thridrangaviti ili Thridrangar.

Izdvojena fotografija: Unnur Þóra Jökulsdóttir

Facebook komentari

komentara