Grobničkim Alpama nazivamo lanac vrhova koji možete vidjeti iznad Grobničkog polja. Kada ga vidite, biti će vam jasno zašto se tako zove. Bijeli kameni vrhovi, okruženi livadama i pašnjacima zaista podsjećaju na alpske vrhove. Ovdje se isprepliću mediterantski i kontinentalni klimatski utjecaji.

Među ovim stjenovitim vršcima, osim livada, smješteni su nepristupačni klanci i krševito područje Pakleno. Cijelo ovo područje mogli biste istraživati tjednima.

Planinarska kuća  na Hahlićima idealna je polazna točka za obilazak okolnih vrhova. Mjesto je dobilo naziv po tri lokve na rubu travnate uvale ispod izvora, gdje su prije tri stoljeća pastiri obzidali tri bunara, jedan iznad drugoga kako bi se voda mogla prelijevati. Do Hahlića nije baš jednostavno stići.

Tradicionalno polazište na Hahliće je mjesto Podkilavac, smješteno na rubu Grobničkog polja. Ima tri varijante uspona na Hahliće, a mi smo odabrali najatraktivniji. Za njega je potrebna određena spretnost, iskustvo  i kondicija.

Mudna dol je dubok klanac potoka Sušice. Veći dio godine je suh i bez vode. U vrijeme jakih kiša klanac se vrlo brzo napuni vodom koja se u kaskadama spušta u podnožje. Takvi periodi nisu česti, ali klanac čine neprohodnim i onemogućuju uspon.

Kroz ovaj dugi klanac vodi markirana zahtjevna staza, a za silazak se koriste druge alternative. Mi smo od Hahlića nastavili uspon na vrh Fratar i nakon uživanja u prelijepom vremenu i vidicima, spustili smo se po kolci u Podkilavac. 

Uostalom, slike govore više od riječi…

 

Facebook komentari

komentara