Via Adriatica Trail je projekt jedinstvene turističko-planinarske pješačke staze u Hrvatskoj koja se proteže od južnog istarskog rta Kamenjaka do južnog dubrovačkog brda Srđ. Ukupna dužina Via Adriatica Trail iznositi će oko 1000 kilometara i moći ćete je obilaziti u etapama ili se jednostavno upustiti u pustolovinu dugog putovanja.

Začetnici ove originalne ideje su Srećko Vukov i njegova ekipa iz Pustolovno ekološke udruge AktivNatura. AktivNatura je dobro poznata u planinarskim krugovima, stoga nimalo ne čudi da ideja stiže upravo iz njihovih redova, kao i sama realizacija projekta. Također ne čudi da njihova pozitivna energija doprinosi vrlo brzoj i uspješnoj realizaciji jer već je obrađeno 292 kilometara Via Adriatica Trail.

Prva faza formiranja Via Adriatica je obilazak staze na terenu, snimanje GPS tragova, snimanje foto-materijala i video uradaka. Staza će povezivati najatraktivnije planinske masive, vrhove i predjele, od juga Istre, istočnom istarskom obalom, iznad Kvarnera, preko predjela Grobničkih Alpi i Gorskog kotara, uzduž Dalmacije do Srđa iznad Dubrovnika, uz pogled na more i otoke gdje god je to moguće iz visinskog planinskog pojasa. Staza je kombinacija postojećih označenih planinarskih putova, lokalnih šumskih i poljskih neoznačenih staza, te makadamskih cesta uz nužno minimalizirano korišćenje prometnica.

Obrađena dionica obuhvatila je rt Kamenjak kod Pule, unutrašnjost istočne istarske obale, Labinštinu, Plominštinu, Učku, Kastavsku šumu, riječko zaleđe, NP Risnjak, crikveničko, vinodolsko i senjsko zaleđe, te sjeverni Velebit do Alana. Povezali su vrhove Standar, Sisol, Vojak, Brložnik, Obruč, Snježnik, Risnjak, Tuhobić, Zagradski vrh i Veliki Rujnik. 

Via Adriatika

Ovaj projekt je prilično zahtjevan, iako ne sumnjamo da će Srećko sa svojom ekipom spretno nadvladati svaku prepreku na putu do realizacije, te dobiti svu potrebnu pomoć i podršku. Slijedeće faze nakon snimanja trase, biti će obilježavanje staze na terenu, uz prethodnu konzultaciju sa HPS-om i HGSS-om, izrada geografskih karata i aplikacija za mobilne telefone, izgradnja i renoviranje potrebne infrastrukture na stazi (prenoćišta, kampovi, ugostiteljski sadržaji i slično).

U Hrvatskoj danas ima više od  1000 markiranih planinarskih putova i preko 100 planinarskih obilaznica. Povezivanjem planinarskih odredišta i ciljeva duž jadranske obale Istre, Kvarnera i Dalmacije Hrvatska će dobiti novi jedinstveni proizvod u paleti turističke ponude, gdje će domaći i strani gosti moći uživati u aktivnom odmoru, uz promociju naše kulturne baštine i osebujnih prirodnih ljepota. Pogled koji se pruža sa planinskih vrhunaca na jadransku obalu i otoke jedinstveni je doživljaj i zauvijek ostaje u sjećanju.

Via Adriatica Trail za Hrvatsku potencijalno može postati ono što u Španjolskoj predstavlja Camino de Santiago, iako kondicijski puno zahtjevniji uzevši u obzir konfiguraciju našeg terena, ali prirodne ljepote našeg priobalja dovoljan su izazov i nagrada za ovu adrenalinsku avanturu. 

Via Adriatica TrailStoga, pozdravljamo ovu ideju i sa uzbuđenjem očekujemo dovršetak projekta u nadi da ćemo biti u prilici prohodati cijelu trasu Via Adriatica, uživajući na svakom koraku u jedinstvenim ljepotama zavičaja.

Više informacija o Pustolovno ekološkoj udruzi AktivNatura:   AktivNatura

U nastavku je fotogalerija prve obrađene dionice.

 

Facebook komentari

komentara