Home Priroda Velebitska degenija

Velebitska degenija

2.620 -
velebitska degenija

Ima jedna divna biljka kojoj se stanovnici Velebita dive od pamtivijeka vjerojatno vjerujući kako i ostali stanovnici svijeta imaju priliku uživati u izgledu i mirisu ove ipak endemične biljke koja je karakteristična za područje južnog i srednjeg Velebita. Velebitska degenija ili latinskog naziva Degenia velebitica je biljka iz porodice Brassicaceae. Velebitska degenija nalazi se na kovanici od 50 lipa.

Velebitska degenija najrjeđa je vrsta velebitske i hrvatske flore isto tako Velebitska degenija je nježna i skromna biljka, niska trajnica, stabljika joj je visoka do 10 cm. Listovi su uski, kopljasti, ušiljena vrha, skupljeni u rozete i srebrnasto bijeli.

Cvjeta u svibnju i lipnju. Ima lijepe žute cvjetove. Plodovi su sivkasti. Korijen je dug, uvlači se u pukotine stijena i pod kamenje točila. Uzgajana u kulturi, na krškom kamenjaru, nije dugoživuća i stalno se mora obnavljati.
Fotografija: Michael Wolf

Iako za nekoga kazati kako je otkrio neku biljku zvuči čudno kada znamo kako je lokalno stanovništvo znalo za istu, priznanje treba odati osobi koja ju je prepoznala kao endemičnu biljnu vrstu, a to je mađarski prirodoslovac Árpád von Degen, koji ju je otkrio 17. srpnja 1907. godine.

Árpád von Degen  je ipak napravio jednu grešku brzopleto ju je svrstao u rod Lesquerella, u kojem su rijetke američke biljne vrste, a tek je August Edler von Hayek, jedan od najboljih botaničara tog doba, degeniju svrstao u rod Degenia, u kojem je jedina vrsta.

Na Dan Planeta Zemlje, 22. travnja, dodjeljuje se novinarska nagrada “Velebitska degenija”, za najbolji autorski rad o zaštiti okoliša, objavljen u tisku, televiziji ili radiju.

Ova biljka predstavlja najinteresantniji relikt i endemičnu vrstu naše flore. Najrjeđa je biljka u Hrvatskoj i strogo je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode od 1964. godine. Nemojte ju brati, samo joj se divite i pričajte drugima o njenoj ljepoti.

Izdvojena fotografija: Roberta F.

 

Facebook komentari

komentara