Iako planeta obiluje dovoljnim količinama vode i voda predstavlja obnovljiv izvor na Zemlji, čovjek svojim svakodnevnim djelovanjem taj dragocjeni resurs neophodan za život sve više onečišćuje. Uzrok tome su najčešće nemar, nebriga ili naše neznanje.
U našem urbanom okruženju voda je sveprisutna i lako dostupna, unutar privatnih, poslovnih i javnih prostora, kupaonica, toaleta, vodoskoka, flaširana u trgovačkim centrima, te nepregledno slobodna u mnoštvu potoka, rijeka i jezerima. Lako dostupnu i sveprisutnu vodu uzimamo “zdravo za gotovo” kao nešto “Bogom dano” na što polažemo neotuđivo pravo. I sve bi to imalo savršenog smisla kad bismo se mi sami, svatko od nas pojedinačno, osjećali i ponašali odgovornije prema tom dragocjenom resursu. Suočimo se s činjenicom da naš urbani, potrošački način život svakodnevno zagađuje vodu, zemlju i zrak.
Ukoliko osvijestimo činjenicu da nam je toliko neophodna voda za život (kako za nas, tako i za sav biljni i životinjski svijet) dok istovremeno smatramo da svojim rođenjem posjedujemo neotuđivo pravo na njeno korištenje, onda je naša moralna zadaća da svojim ponašanjem i djelovanjem minimaliziramo njeno zagađenje i pojedinačno preuzmemo odgovornost za kvalitetu i čistoću vode.

U nastavku slijedi nekoliko praktičnih savjeta:

  1. Nabavite si spremnik za skupljanje kišnice, možete je bezgranično koristiti za čišćenje, zalijevanje i sve što vam padne na pamet
  2. Čim više kupujte hranu lokalnih proizvođača, a što manje u velikim trgovačkim centrima ( ambalaža je najveći proizvođač kućnog otpada)
  3. Izbjegavajte kemijska sredstva za čišćenje ( ili bar minimaliziraje njihovu upotrebu ignorirajući marketinške trikove o bakterijama koristeći ocat, alkohol i biorazgradive pripravke)
  4. Smanjite upotrebu raznoraznih šampona, kupki i kozmetičkih preparata za osobnu higijenu jer je vrlo vjerojatno da uistinu niste uopće prljavi (ukoliko ne radite u rudniku)
  5. Ne kupujte tehniku i elektroniku koja vam nije neophodno potrebna, njena prvobitna svrha jeste potpuno potrošačke naravi, a ne dugoročnom zadovoljavanju vaših potreba
  6. Reciklirajte, kompostirajte i odvajajte kućni otpad
  7. Hodajte, pješačite, vozite bicikl, role, romobil, koristite javni prijevoz, minimalizirajte vožnju osobnog automobila
  8. Eliminirajte iz upotrebe kemikalije, kozmetička sredstva, lakove za kosu, boje za kosu, deodoranse, lakove za nokte, osvježivače prostorija i slične preparate jer njima direktno trujete vodu
  9. Izbjegavajte nekontroliranu upotrebu najlonskih vrećica i plastične ambalaže 


Ukoliko smo vas uspjeli motivirati da mijenjate svoje navike, te da se ponašate i djelujete odgovornije na ovoj planeti, na internetu ćete pronaći pregršt praktičnih savjeta, recepata i kreativnih rješenja za podizanje osobne svijesti o ekologiji i očuvanju okoliša, te djelotvorniju primjenu u praksi. Jer gotovo svaki predmet koji koristimo prije ili kasnije završi kao otpad koji zagađuje našu planetu, pa tako i vodu koja je u neprekidnom doticaju s Zemljom.

Srodne teme:

Prirodni omekšivač za rublje – recept
Ekološki deterdženti
Praktični savjeti kako smanjiti kućni otpad
Carsharing ili dijeljenje automobila

Ovo je Boyan – budi i ti kao Boyan

 

Facebook komentari

komentara