Interaktivna planinarska karta Hrvatske, nakon višegodišnjeg temeljitog i iscrpnog rada, zalaganja i djelovanja, napokon je ugledala svijetlost dana. Svi koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinjeli realizaciji ovog iznimno vrijednog projekta, znaju koliki posao leži iza ove priče.

U Hrvatskoj ima više od 1000 markiranih planinarskih putova i oko 100 aktivnih planinarskih obilaznica. Prema procjenama, ukupna dužina svih tih putova premašuje 6 000 km, visinska razlika je oko 500 000 m, a za obilazak bi bilo potrebno više od 2 500 sati hoda. Objediniti sve te informacije i podatke predstavljalo je iznimno dugoročan posao, ali vrijedan svakog od beskonačno mnogo volonterskih sati planinara, provedenih na terenu.
Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske izradio je suradnik Komisije za planinarske putove, nositelj zlatnog znaka HPS-s, planinarski vodič, markacist i član Uredničkog odbora Hrvatskog planinara prof. dr. sc. Darko Grundle.


Registar planinarskih putova i Interaktivna planinarska karta Hrvatske sadrže više od 1100 putova te više od 1000 raznovrsnih objekata koji se vode u službenim registrima HPS-a, te raznih lokacija (planinarski domovi, kuće i skloništa, vrhovi, slapovi, jezera i dr.) Zanimljiva je mogućnost prikaza različitih kartografskih podloga. Kao osnovna podloga odabran je OpenStreetMap. Ona sadrži mnogo planinarima korisnih pojedinosti, a korisnik može odabrati i desetak drugih dostupnih podloga, među kojima i karte TK25 Državne geodetske uprave, Googleove karte ili satelitske snimke terena.

Sada jednim klikom na Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske dostupne su sve raspoložive informacije planinarima na terenu, kako domaćim, tako i stranim gostima koji posjećuju naše planine.

 

Facebook komentari

komentara