Wind River novi je film uspješnog američkog glumca, scenarista i redatelja Taylora Sheridana. Radnja filma smještena je u prilično nepristupačnom dijelu indijanskog rezervata američke savezne države Wyoming (Vajoming). Wyoming je uglavnom visoravan ispresjecana brojnim planinskim masivima prosječne nadmorske visine  4207 metara. Centralna figura filma je Cory Lambert (Jeremy Renner), koji radi kao lovac specijaliziran za divljač koja nanosi štetu lokalnim rančerima u hladnom i surovom predjelu Wyominga.

Osnova filma je misterij pronalaska beživotnog tijela mrtve djevojke Natali, koji autor filma koristi kako bi nam predstavio ljude koji žive u tako negostoljubivom predjelu i pokazuje nam kako takve životne okolnosti prave ljude koji su svjesni da u životu ne postoji sreća, već samo dvije opcije koje uključuju opstanak ili smrt.  Otkrivanje klupka misterije sa sobom povlači i otkrivanje mračnih tajni iz prošlosti.

Taylor Sheridan otkriva nam izoliranu zajednicu i pokazuje kako se snažni ljudi nose s kajanjem ili žaljenjem, kao i s nedostatkom prilika za napredak ili uspjeh, pronalazeći inspiraciju u činjenici da se nigdje ne vode podaci o nestancima žena unutar rezervata, za razliku od ostalog teritorija SAD. Posredno shvaćamo da žene nemaju pravu zaštitu u tradicionalnim zajednicama, a to je svakako univerzalna tema u današnjem civilizacijskom društvu.

U nastavku možete pogledati trailer filma Wind River.

Izdvojena fotografija: Youtube screenshot

Facebook komentari

komentara