Filipinski tarsier – minijaturni sisavac krupnih očiju

Filipinski tarsier (Carlito syrichta) predstavlja jednog od najmanjih primata na našoj planeti. Za usporedbu, veličina odraslog Filipinskog tarsiera otprilike je veličine šake odraslog čovjeka. Zapadnim biolozima predstavljen je tek tijekom 18. stoljeća.

Njegova veličina doseže samo oko 85-160 milimetara. Masa mužjaka varira između 80–160 grama, dok su ženke obično nešto sitnije građe.

Gestacijsko razdoblje traje 180 dana, odnosno 6 mjeseci, nakon čega se rađa samo jedan tarzier. Novorođeni tarzier rođen je s puno krzna i otvorenih očiju.

Filipinski tarsier

Oči ovih životinja su nesrazmjerno velike, te imaju najveći omjer veličine očiju i tijela od svih sisavaca. Ove ogromne oči pružaju ovoj noćnoj životinji odličan vid noću. Nedostatak pokretljivosti očiju nadomješta im posebna prilagodba vrata koja omogućuje okretanje glave za 180 stupnjeva.

Pri jakom svjetlu, njihove oči se mogu suziti sve dok zjenica ne izgleda kao tanka mrlja. U slabom svjetlu ili tami, zjenica se može proširiti i ispuniti gotovo cijelo oko.

Velike membranske uši izgledaju kao da se gotovo stalno kreću, omogućujući im da čuju bilo kakav šum i pokret.

Filipinski tarsier ima tanko, grubo krzno sive do tamno smeđe boje. Tanak rep, koji koristi za ravnotežu približno je dvostruko duži od tijela. Njegov izduženi “tarsus” odnosno kost gležnja omogućavaju mu da skoči 3 metra sa stabla na stablo.

Njegova prehrana sastoji se od insekata, pauka, malih rakova i malih kralježnjaka poput malih guštera i ptica, osobito se voli hraniti cvrčcima i skakavcima. Nakon što uhvati plijen, metar ga nosi obje ruke.

Danju spava u tamnim udubinama u blizini tla, u blizini krošnji drveća i grmlja duboko u neprobojnim grmljem i šumama, a noću postaje aktivan. Svojim oštrim vidom i sposobnošću manevriranja oko drveća uspješno izbjegava ljude.

Filipinski tarsier

Njegovo stanište uključuje tropsku prašumu s gustom vegetacijom i drvećem koje mu nude zaštitu poput visoke trave, grmlja i izdanaka bambusa.

Ova endemična vrsta prisutna je na otocima Bohol, Samar, Leyte i Mindanao. Pronađen je i na raznim izoliranim otocima kao što su otok Maripipi, otok Siargao, otok Basilan i otok Dinagat.

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.