Godine 1911. tada 19-godišnji Tolkien na putovanju kroz švicarske Alpe susreće se s dolinom Lauterbrunnen i strmim liticama oko nje. Ovdje je pronašao svoju inspiraciju za krajolike Gospodara prstenova. I doista, tko se ikad susreo s njegovim knjigama i filmovima, osjećat će se u dolini Lauterbrunnen kao da se preselio u Međuzemlje.

Dolina Lauterbrunnen smjestila se u jednoj od najimpresivnijih dolina u Alpama, među gigantskim stijenama i planinskim vrhovima.

Lauterbrunnen

Sa živopisnim slapovima, osamljeniim dolinama, alpskim livadama i usamljenim planinskim vrhovima, dolina Lauterbrunnen u Švicarskoj područje je je iznimno bajkovite prirodne ljepote. U dolini Lauterbrunnen nalazi se 72 vodopada, od kojih je najpoznatiji Staubbachov slap.

Lauterbrunnen

Sam naziv “Lauter Brunnen” (mnogo fontana) sugerira veličanstvenost ovog krajolika. U dolini Lauterbrunnen smjestila su se planinska, seoska naselja Lauterbrunnen, Wengen, Gimmelwald, Stechelberg, Mürren i Isenfluh.

Lauterbrunnen

Vodopad Staubbach, koji se obrušava preko planinskih stijena s 297 metara drugi je najviši slap u Švicarskoj i među najvećim slapovima u Europi. Godine 1779. Johann Wolfgang von Goethe posjetio je ovu dolinu koja ga je inspirirala da napiše svoju poznatu pjesmu “Duhovna pjesma nad vodama”.

Lauterbrunnen

Još jedan prirodni fenomen jedinstven u Europi, su slapovi Trümmelbach koji se nalaze u planini Schwarzmonch “Crni monah” 2649 mnv, skriveni iza moćnih planinskih stijena. Ovo su jedini slapovi ledenjaka u Europi smješteni u unutrašnjosti planine, a ipak dostupni!

Lauterbrunnen

Potok, koji isušuje ledenjačke zidove planina Eiger, Mönch i Jungfrau ovdje se probio kroz klisuru u stijeni,formirajući preko deset vodopada s visine od 140 metara. Najviši slapovi su toliko duboko u uskoj zavojitoj klisuri da do njih ne dolazi dnevna svjetlost pa se nazivaju podzemnim slapovima.

Lauterbrunnen

Slapovi Trümmelbach ima slivno područje od 23 kvadratna kilometra, od čega je polovina prekrivena ledom i snijegom. Prosječno prenosi oko 20 000 litara vode u sekundi i 20.200 tona sedimenata godišnje.

Lauterbrunnen

Do prostranih skijališta Wengen-Kleine Scheidegg i Mürren-Schilthorna brzo i jednostvno se stiže planinskom željeznicom. U regiji Jungfrau postoji ukupno 45 prometnih objekata, kao i 213 km staza, 100 km zimskih pješačkih staza i 50 km sanjkališta. Dolina Lauterbrunnen također ima mnogo staza za skijaško trčanje.

Lauterbrunnen

Planinsko naselje Lauterbrunnen (795 m) polazište je za neke od najpoznatijih izletničkih destinacija u regiji Jungfrau. Željeznička pruga povezuje Lauterbrunnen sa sunčanom terasom Wengena na istočnom boku doline Lauterbrunnen i postaji Kleinen Scheidegg, gdje mijenjate vlakove za daljnje putovanje u Jungfraujoch.

Lauterbrunnen

Na suprotnoj strani doline nalazi se ljetovalište Mürren, dostupno iz Lauterbrunnena i Stechelberga. Žičara iz Stechelberga nastavlja se do vrha Schilthorna na 2971 m, poznatog kao mjesto na kojem je snimljen klasik Agenta 007 “Tajna služba njenog veličanstva”.

Lauterbrunnen

Interaktivna karta:


 

Povezane teme:

Vrh Europe i najviša željeznička postaja u Švicarskim Alpama

 

 

Facebook komentari

komentara