Istarske toplice

Istarske toplice s ljekovitim termalnim izvorima spomenuli smo kada smo predstavljali Stare kamenolome iznad Istarskih toplica. Za razliku od starih kamenoloma, Istarske toplice su poznato odredište još od Antičkog doba u području bogatom  tartufima u blizini Motovunske šume. Iznad kompleksa Istarskih toplica uzdiže se  85 metara visoka okomita stijena. Uska strma vijugava staza vodi do njenog vrha odakle se pruža predivan pogled. Ondje se smjestila malena crkvica Svetog Stjepana podignuta na temeljima stare crkve iz 16.stoljeća.

Istarske toplice

Ispod ove visoke okomite stijene nalaze se ljekoviti termalni izvori koji se smatraju treći po kvaliteti u Europi. Prvi put se spominju 1650.godine u pisanim dokumentima. Biskup Tomassini zapisao je: „U motovunskim šumama izvire topla voda sa sumporom, čiji se potok ulijeva u rijeku Mirnu. Seljaci se peru u toj vodi i time liječe reumatizam i razne bolesti kože.“

Istarske toplice

Djelovanje sumpora i prirodne radioaktivnosti u vodi povećava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, smanjuje bolove i upale. Ponekad se u zraku osjeća intenzivan miris sumpora koji zna biti neugodan našim nosnicama.

Istarske toplice

Postoji stara legenda o postanku ovog ljekovitog izvora. Jedan oprtaljski grof loveći po području motovunskih šuma susreo je djevojku Mariju dok je ona čuvala ovce i prela vunu te potpuno zaluđen njenom ljepotom strasno zaljubio i ne gubeći vrijeme zaprosio Mariju. No, zatečena i preplašena djevojka bila je zaljubljena u kmeta Jakoma, svog susjeda. Kćer oprtaljskog podesta bila je zaljubljena u tog grofa, te je zbog ljubomorne pakosti širila glasine da je Marija lakomislena grešnica. Čuvši te klevete o Mariji, Jakov prestade gajiti nježne osjećaje prema njoj i uskrati joj ljubav.

Istarske toplice

Nesretna Marija nije uspjela preboljeti svoju nesretnu ljubav. U svojoj očajnoj tuzi popela se na visoku stijenu do Crkve svetog Stjepana i bacila se s vrha u duboki ponor.

„Ako sam grešna, neka skokom u ponor poginem, a ako sam nevina, neka ispod mojih nogu poteče voda koja će liječiti ljude.“

Prema legendi, Marija je preživjela, a iz stijene je potekla ljekovita voda vrhunske kvalitete koja je i danas glavno obilježje Istarskih toplica.

Istarske toplice

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.