Jezero Van najveće je jezero u Turskoj. Nalazi se na samom istoku zemlje u istoimenoj provinciji Van. Jezero ima površinu od 3.755 km2. Jezero Van je slano jezero, pretežno alkalne pH vrijednosti. U njega se ulijeva veliki broj manjih vodenih tokova koji teku s okolnih planina.

Jezero Van je najveće jezero na svijetu čija voda ne otječe. Prvobitna rijeka koja je otjecala iz jezera blokirana je nakon erupcije nekog prahistorijskog vulkana. Iako se jezero nalazi na nadmorskoj visini od 1.640 metara gdje su zime izrazito oštre, ne zamrzava se zbog velikog saliniteta, osim ponekad u sjevernom području jezera gdje je relativno plitko.

Jezero Van na svom najširem dijelu široko je 119 km, dok mu prosječna dubina iznosi 171 m. Najveća izmjerena dubina iznosi 451 m. Površina jezera leži na 1640 m iznad mora a dužina obala iznosi 430 km. Procijenjena zapremina jezera iznosi 607 km3

Zapadni dio jezera je najdublji, s velikim bazenom koji je ponegdje dublji od 400 m, a nalazi se sjeveroistočno od Tatvana i južno od Ahlata. Istočni rukavci jezera su relativno plitki. Dno jezera od Ahtamara se postepeno diže do najveće dubine od 250 m na sjeverozapadnoj strani jezera gdje se spaja s ostatkom jezera. Rukavac Erciş je mnogo plići, uglavnom do 50 m, s najvećom dubinom od 150 m.

Voda jezera je jako bazična (alkalna) s pH vrijednosti od 9,7 – 9,8. Bogata je natrij karbonatom i drugim solima, koje se industrijski izdvajaju putem isparavanja te koriste za proizvodnju deterdženta.
Ugašeni vulkan Mount ÇadırUgašeni vulkan Mount Çadır, pogled sa ostrva Akdamar

Izvor: wikipedia

Izdvojena fotografija Gozturk prikazuje otok Akdamar i Armensku katedralu Svetog križa, a kompleks crkve i manastira iz 10. vijeka. Ugašeni vulkan Süphan se vidi u pozadini.

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara