Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae) koja cvijeta od lipnja do kolovoza. Nakon toga, iz svakog pojedinačnog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.

Kupine mogu narasti 50-300 cm u visinu, stablo im je manje-više pokriveno trnjem i mjestimično odrvenjeno. Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. Za usporedbu, u šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama.

Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top-deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svijetla, apsorbirajući opasne UV zrake.

Stoga, uživajte u njenim plodovima kad god vam se pruži prilika!

Kupine

Facebook komentari

komentara