Rijeka Čikola, ukupne dužine 46 kilometara najduži je pritok Krke. Vodeni tok i kanjon rijeke Čikole u dužini od 13 kilometara, od kraja Petrova polja do granice Nacionalnog parka Krka zaštićen je od 1967. godine kao Značajni krajobraz. Područje rijeke Čikole se odlikuje vrlo dubokim kanjonom, iznimnim geomorfološkim i hidrološkim fenomenom u kršu. Kanjon je mjestimično dubok i do 170 metara.

Kanjon Čikola

Ovaj atraktivan lokalitet Kanjon Čikole , kojim zimi teče brza krška rijeka, a ljeti gotovo presuši, pruža brojne mogućnosti za pješačenje, slobodno penjanje i kanjoning.

Biljni i životinjski svijet kanjona čini 298 vrsti biljaka, 4 vrste riba, 4 vrste vodozemaca i 22 vrste sisavaca, od kojih su najbrojniji šišmiši.

Kanjon Čikola

Kanjon rijeke Čikole proteže se od grada Drniša do utoka u rijeku Krku iznad Skradinskog buka. Njegov početak i kraj prepoznatljiv je po vizurama dviju srednjovjekovnih utvrda, Gradine koja dominira nad Drnišom i Ključice na donjem toku Čikole.

Kanjon Čikola

U okviru europskog programa “Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka” u kanjonu rijeke Čikole uređena je 10 kilometara duga kanjoning-staza, vidikovci i 50 penjačkih smjerova za slobodno penjanje, te Zipline.

Kanjon Čikola

Ljubitelji sportskog penjanja mogu uživati u penjanju strmim kanjonom rijeke Čikole. Na tim mjestima postoje oznake za sportsko penjanje. Na pojedinim područjima stijene su visoko uzdignute.

Zipline je zabavna i uzbudljiva avantura koja omogućuje izvorni doživljaj iz ptičje perspektive pomoću sigurnosne opreme.

Ukoliko niste skloni adrenalinskim sportovima, možete jednostavno prošetati ovim područjem diveći se prirodi, kao što smo mi učinili kada smo se tu zatekli u sasvim neadekvatnim vremenskim prilikama za išta više od toga.

Kanjon Čikola

Facebook komentari

komentara