Mogolloni

Kultura Mogollon razvila se na planinskom području između Arizone i Novog Meksika. Arheološka istraživanja navode da su Mogolloni bili u snažnoj interakciji sa Anasazima. Po njima su u početku Mogolloni snažno utjecali na Anasazijce, a kasnije dolazi do izražaja utjecaj Anasazijaca u arhitekturi, umjetničkim stilovima i obredima Mogollona.

Dugo razdoblje do 1000. godine obilježava pustinjska kultura sa značajkama prilagodbe planinskom okruženju. Nakon tog perioda dolazi razdoblje skupine Mimbres kada snažno prodire kultura civilizacije Anasazijaca, što je najočotije u najprofinjenijim predmetima od keramike u cijeloj regiji. Originalne i opsežne dekoracije obojene u crno na bijeloj podlozi krasile su keramičke zdjele iz toga doba. Čini se da su ti proizvodi izrađivani u pogrebne i ritualne svrhe koristeći se za ispraćaj pokojnika.

Razvijala su se naselja u stilu puebla, sa zidinama od nepečene cigle i kivama. S obzirom na to da su njihova naselja napuštena oko 1150. godine pretpostavlja se da su se od toga doba stopili s drugim zajednicama Anasazijaca.

Tijekom duge povijesti mnoge stare civilizacije netragom su nestale poput mnogih biljnih i životinjskih vrsta, o kojima danas znamo vrlo malo ili gotovo ništa.

Mogollon

 

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.