Vulkanska erupcija je jedan od najimpresivnijih prirodnih spektakla na svijetu. Većina tih vulkana je stara više tisuća godina i iznova izbija. No s vulkanom Paricutín je drugačija priča. Ova mlada vulkanska planina rodila se usred polja kukuruza u Meksiku prije samo 76 godina. Zahvaljujući Dionisiu Pulidu znamo i točan datum rođenja ovog vulkana.

Bilo je to 20. veljače, 1943. godine. Dan je bio miran, a nebo čisto. Za farmera Pulida dan je započeo kao i svaki drugi. Farmer iz malog mjesta Paricutín u zapadnom Meksiku radio je uobičajeno na svom polju kukuruza kada je odjednom čuo prilično glasnu buku. Naime, stanovnici ovog područja naviknuti su živjeti s učestalim pojavama zemljotresa.

Dionisio je ugledao pukotinu u tlu kako se širi iz zemlje usred polja kukuruza, a iz nje izlazi dim. Bila je duga oko 5 metara i široka oko 20 centimetara. Brzo je završio svoj posao krenuvši natrag u selo. Čuo je podzemni huk poput onog planinskog. Pukotina je sad već bila duga oko 200 metara, a mjestimično široka 3-5 metara. Ubrzo je nastupila manja eksplozija, a ispod dima koji je izbijao iz pukotine zemlje počela se ukazivati stijena. Dionisio Pulido promatrao je rođenje vulkana u svom polju kukuruza. Šokiran ovim događajima, farmer je otrčao natrag u selo upozorivši nadležne vlasti.

„Imamo dokument koji točno govori o rođenju tog vulkana, na temelju opisa gospodina Pulidoa, a drugi poljoprivrednici su došli vidjeti što se dogodilo. Dionisio Pulido je, naravno, bio prisiljen napustiti svoju zemlju.“

“U poslijepodnevnim satima požurio sam supruzi i sinu, koji su čuvali ovce, raspitujući se da li se nešto novo dogodilo, jer smo posljednja dva tjedna u regiji osjetili snažne potrese. Paula je odgovorila, da je čula buku i grmljavinu pod zemljom. Jedva da je dovršila razgovor kad sam i ja čuo buku poput grmljavine tijekom kišne oluje. Nisam to mogao objasniti, jer je nebo iznad bilo čisto i dan je bio tako miran, kao što je uobičajeno u veljači.”

Sljedećeg dana Pulido je odvezao svoje volove u šumu na pašu, a zatim otišao na svoju farmu da vidi što se dogodilo. Kada je stigao tamo u 8 sati ujutro, vidio je da je nastalo brdo koje je procijenio da je visoko oko 9-10 metara. Ova novonastala gomila emitirala je dim i prilično nasilno bacala kamenje.

Rođenje vulkana Paricutín trajalo je  devet godina. Tek je 1952. godine završena erupcija. Budući da je vulkanski stožac porastao na nadmorsku visinu od 424 metra, progutao je dva naselja, te oštetio još tri. Navodno nije uzeo nijedan ljudski život zbog svog, uvjetno rečeno, sporog napretka, ostavljajući dovoljno vremena za evakuaciju. Ipak, istražujući ovu temu, naišli smo na podatak da je troje ljudi poginulo tijekom učestalih erupcija.

Zbog toga što je izbijanje mlade vulkanske planine trajalo, eksplozije su slijedile jedna drugu gotovo svake sekunde. Za samo tjedan dana, polje kukuruza našlo se ispod 150 metara visokog vulkana. Cijelo područje bilo je prekriveno metrima pepela i lava koje su se približavale obližnjem naselju. Stanovnici su se razbježali gledajući iz daljine kako crvena lava guta njihove domove i polja, te seosku crkvu. Mnogi znanstvenici su putovali kako bi istražili spektakl na licu mjesta. Rođenje mladog vulkana zauzimalo je novinske naslovnice diljem svijeta usred Drugog svjetskog rata.

Nakon završetka erupcije vulkan je postao prava turistička atrakcija, te nosi naziv po mjestu koje je prvo uništio u svojim porođajnim mukama. Erupcije su uvjetovale ekonomske i društvene promjene, te oblikovale potpuno drugačiji krajolik. Na tom području sagrađeno je novo naselje, a turisti iz cijelog svijeta dolaze da bi osobno doživjeli penjući se na ovo čudo prirode koje se uzdiže na 2800 metara nadmorske visine. Vulkan je dio Nacionalnog parka Pico de Tancítaro i uglavnom je dostupan na konjima, sa samo nekoliko posljednjih stotina metara, vrlo strmih za pješačenje. Pretpostavlja se da je s njegovim erupcijama gotovo, mada se to s potpunom sigurnošću nikad ne može tvrditi kada su vulkani u pitanju.

Vulkan Paricutín leži na Trans-meksičkom vulkanskom pojasu, koji uključuje skup izumrlih vulkana planinskog  lanca Sierra Nevade, a danas se nalazi na jednom od popisa Sedam svjetskih čuda prirode

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara