Slap Sopot na Švičkom potoku pripada porječju rijeke Raše. Smjestio se usred stjenovitog krajolika u području ispod Gračišća i Pićna nadomak sela Floričići. Ono što smatramo bitnim ovdje objasniti jeste da ga se u literaturi često pogrešno poistovjećuje s buzetskim slapom Copot za koji se također često koristi naziv Sopot, te se često smatra najvećim istarskim slapom. Slap Sopot kod Floričići – Pićan visok je 24.5 metara. Preciznu visinu izmjerio je Vlado Mandić 8.lipnja, 2016.godine. Pripada porječju rijeke Mirne. Definitivno najveći slap u Istri formira se iznad Vele Drage na samom ulazu u tunel Učka s istarske strane, gdje se obrušava sa visine od 50 metara.

No, osobita ljepota istarskih slapova nije mjerljiva nikakvim brojevima ni metrima i svaki pojedini je specifične ljepote. Njihova snaga i moć odražava se u formiranju krajolika i karakterističnih prirodnih fenomena oblikovanih kotlastih udubina, polupećina i “polulonaca”. Većina istarskih slapova tijekom ljetnih mjeseci potpuno presuši pa stoga predstavljaju privremenu i nestalnu pojavu. Slapovi su najljepši tijekom jesenjih, zimskih i proljetnih mjeseci kada obiluju vodom.

Slap Sopot na Švičkom potoku obrušava se u uskom mlazu ispod starog kamenog mosta s 24,5 metara visine tvoreći šarmantno jezerce okruženo bjelogoričnom šumom na terenu bogatom  laporom. Jezero je stanište žaba i punoglavaca bogato okaminama školjaka, puževa i drugih morskih organizama.

Slap Sopot najljepše je posjetiti iz Gračišća kružnom pješačkom stazom Svetog Šimuna  kao što smo već spomenuli tijekom jesenjih, zimskih i proljetnih mjeseci kada vode ima u izobilju. Pješačka staza Svetog Šimuna omiljeno je izletničko odredište u Istri kako domaćim tako i stranim gostima.

Iako mu se izletnici često dive s gornje strane potrebno je vrlo malo spretnosti i opreza po strmom i skliskom terenu da biste se spustili u podnožje slapa do obale jezera i doživjeli ga iz drugačije perspektive.

Stari stoljetni most nekada je bio glavna poveznica okolnih sela s Pićnom kao središtem biskupije. Put za Pićan i danas je prohodan pa pruža mogućnost alternativnih šetnji za izletnike od Pićna do slapa Sopot.

Područje slapa Sopot proglašeno je zaštićenim krajolikom 1979. godine.

Fotografije: Amira Bradarić

Facebook komentari

komentara