Starim cestama preko Velebita  izuzetno je vrijedna knjiga o razgranatoj mreži planinskih cesta i puteva Velebita, njihovom postanku, odumiranju i transformacijama kroz prošlost. Autori ove knjige, Lara Černicki i Stašo Forenbaher odradili su opsežan i temeljit posao kako bi istražili, zabilježili i oteli zaboravu anonimnu povijest velebitskih prometnica.

Tijekom jednog i pol stoljeća sagrađeno je sedam planinskih cesta: cesta preko Vratnika, Oltara, Velikog Alana, Baških Oštarija, Malog Halana, Prezida i gornjim tokom rijeke Zrmanje. No, još se tri značajne prometnice protežu uzduž Velebita: Dalmatinska cesta kroz Liku, obalna cesta Senj-Karlobag i cesta koja vodi hrptom planine od Krasna do Štirovače.

Nanese li vas put na neku od velebitskih cesta, nemojte žuriti. Zastanite često, što češće na ugibalištima, protegnite noge, osvrnite se oko sebe i uputite se u istraživanje. Tamo vas očekuju beskrajne romantične vožnje i šetnje kroz mir i osamu s fascinantnim vidicima.

Starim cestama preko Velebita

Knjiga Starim cestama preko Velebita predstavlja inspirativnu enciklopediju o velebitskim cestama koja će vam zasigurno provocirati znatiželju i razbuktavati maštu, a možda vas motivira da se uputite na neka nova putovanja.

Facebook komentari

komentara