Prokljansko jezero nalazi se u Dalmaciji, u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Krka. Točnije, Prokljansko jezero prostire se između Šibenika i Skradina, u donjem toku rijeke Krke. Okružuju ga mjesta Bilice, Zaton, Raslina i Skradin.

Prokljansko jezero je prirodni fenomen jer mu je površina iznad površine mora, a dno ispod razine mora. Zbog svoje ljepote i raznolikosti privlači sve veći broj turista. Jezero napajaju rijeke Krka i Guduća, a ulijeva se uskim Prokljanskim kanalom u Jadransko more kod šibenske luke.

Posebna karakteristika Prokljanskog jezera je što se ovdje miješaju slatka i morska voda. U donjim slojevima voda je slanija, a pri površini bočata i slatka. Prije par godina pokrenuta je peticija zbog promjene imena iz Prokljanskog jezera u Prukljansko more jer Prukljan, kako ga lokalci nazivaju, zaista nije klasično slakovodno jezero u svim aspektima.
Sjeverni i južni dio jezera je znatno plići, prosječna dubina iznosi oko 4 metra, dok središnji dio jezera doseže dubinu 20-25 metara. Raspon plime -0,15 m do 1,25 m

U sjevernom dijelu jezera nalazi se otočić Stipanac, po crkvici sv. Stipana, koja se tu nalazila u antičko doba. U rimsko vrijeme Stipanac je bio povezan s kopnom nasipom, pa se moglo do njega stići pješačenjem.

Dalmacija

Od sjeveroistočnog ruba jezera proteže se kanal koji spaja jezero sa gradom Skradinom, koje je najstarije naselje u županiji Šibensko-kninskoj.

Na sjeverozapadnom dijelu jezera se nalazi mali kanal kroz koji se riječica Guduća također ulijeva u jezero. Gudućki kanal proglašen je od stane ministarstva mora kao posebno stanište za mrijest, te je zabranjen za svaku vrstu ribolova.

Od Šibenika do samog ulaza u Prokljansko jezero proteže se Prokljanski kanal u kojem najveća dubina iznosi 36 metara. U tom kanalu vrši se uzgoj riba (orada i brancina), te na desetak lokacija uzgoj dagnji (pidoča) koje su zbog miješanja slatke i slane vode jedne od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

Uzgajivači školjaka imaju velikih problema prilikom jačih padalina jer velike količine slatke vode uzrokuju masovni pomor dagnji.

U Prokljanskom jezeru može se loviti tijekom cijele godine. Zbog osobitosti da se mogu naći i slatka i slana voda, mogu se uloviti i slatkovodne ribe i morske životinje. U zadnje vrijeme ribari sve češče nailaze i na glavate želve (kornjače).

Prukljanski gušti je sportsko-zabavna turistička manifestacija, osmišljena kao turistička promocija i druženje mještana iz Zatona, Bilica, Rasline i Skradina čije se ekipe natječu u tradicionalnim sportovima i običajima.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara