Starac iz Storra ili originalnog naziva Old man of Storr toliko je uočljiv da je stoljećima moreplovcima predstavljao orijentir. Penjačima je dugi niz godina predstavljao pravi izazov pa je osvojen tek 1955. godine. Starac iz Storra bazaltni je stup koji se uzdiže nad obalom škotskog otoka Skye poput usamljena stražara. Krševit krajolik s debelim slojem bazalta razlomljenih krhkih stijena i sipara s razbacanim mnoštvom tornjića na nestabilnom prostoru predstavlja nasljeđe davnih vulkanskih erupcija.

Starac iz Storra

Na ovom dijelu otoka Skye mnogobrojni razbacani fosili svjedoče o njegovoj dugoj i burnoj povijesti. Među brojnim fosilima nalazi se fosilizirani ihtiosaur, dinosaur sličan dupinu koji je izumro prije 200 milijuna godina. Na ovom području pronađen je anglosaksonski novac uz novac grada Samarkanda s područja središnje Azije. Pretpostavlja se da je pripadao blagu koje su Vikinzi u neka davna vremena ovdje sakrili.

Starac iz Storra

U ovom fotogeničnom krajoliku Starac iz Storra uzdiže se 917 metara iznad mora privlačeći mnoge posjetitelje zbog čega je ovo najposjećeniji dio otoka. Vješto konstruirani prilazni put od parkirališta nije ni zahtjevan ni dugotrajan ( sat i 15 minuta pješačenja), ali se uspon smatra rizičnim zbog nestabilnog i klizavog terena.

Old man of Storr
Pogled sa vrha Old man of Storr

 Stoga se mnogi posjetitelji zadovoljavaju šetnjom ovim područjem bez da se upuštaju u rizično uspinjanje na Old man of Storr. Za one odvažnije i spretnije nagrada je fantastičan pogled koji se pruža s vrha.

Starac iz Storra

Južno od Old man of Storr nalazi se na obali spilja nazvana po princu Charlesu Edwardu Stuartu. Princ Charles odigrao je dirljivu ulogu u povijesti Škotske zbog čega je stekao nadimak Bonnie Prince Charlie (Ljepuškasti princ Charlie). 1745. godine Charles pokušao je osvojiti krunu za svoga oca koji je bio sin svrgnutog kralja Engleske Jakova II. Nakon poraza  u bitki sljedeće godine, progonjen preko škotskih brda i otoka put ga je vodio ovim područjem. U rujnu, 1946. godine iscrpljen životom u bijegu napušta Škotsku i odlazi u Rim gdje je proveo ostatak svog života u progonstvu do svoje smrti 1788. godine.

Više zanimljivosti o Škotskoj potražite na linku: Zanimljiva Škotska

Facebook komentari

komentara